Exposicions temporals

Exposicions temporals

El Museu programa regularment exposicions temporals tant de producció pròpia com cedides per altres institucions. Disposa de dues sales d’exposicions temporals, on es fan mostres de temàtiques variades, tant de temàtica artística com d’història, ciència i tècnica, amb especial atenció per mostrar l’obra de creadors de Premià de Mar.

Les exposicions temporals són amb entrada lliure.

Exposicions en curs

Col·lectiva Alterarte, qui és l'artista?

Del 16 de novembre al 10 de desembre de 2023

En aquesta exposició col·lectiva podem veure obres realitzades pel col·lectiu d’artistes d’Alterarte, versionant obra d’artistes reconeguts com Dalí, Kandinsky o Picasso. 

Alterarte és iniciativa del Centre de Formació i Prevenció. És un programa artístic, educatiu i comunitari que treballa per la inclusió a través de l’art, de persones amb problemàtica derivada d’una malaltia mental.
Volem fer palès sobre el tema de qui és artista i quin tipus d’art trobem als museus.

Volem obrir un diàleg entorn del tema sobre quin art té valor i sobre com artistes sense reconeixement social ni estudis artístics, artistes de l’art brut, poden fer obres de qualitat, tenint en compte que molts dels artistes als quals s’han versionat en aquesta exposició i que són internacionalment reconeguts, patien problemàtiques derivades d’una malaltia mental.

Creiem que l’acció artística compartida es basa en la inclusió, i en aquesta convocatòria vam convidar als estudiants de 3r d’ESO de l’Escola Assís de Premià de Mar a participar de la proposta en el marc de l’assignatura del Servei Comunitari. En la línia del treball elaborat pels nostres artistes, alumnat i usuaris han treballat durant un mes col·lectivament per a crear obres de gran format, versionant l’estil de treball d’artistes reconeguts de l’art brut com són Jean Dubufett,  Aloïse Corbaz o Josefa Tolrà. 









Darreres exposicions realitzades

ArTardor 2023

Del 21 d’octubre al 12 de novembre de 2023

Exposició de les obres d’escultura i pintura presentades al concurs d’art ArTardor edició 2023. 

 

 

Enemic a la vista!! La defensa de la costa del Maresme (1936-1939)

Del 8 de juliol al 8 d’octubre de 2023

Durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939) la costa del Maresme va tenir una especial importància en el desenvolupament del conflicte. La proximitat de Mallorca, en mans del bàndol rebel, va fer que els seus avions i vaixells provoquessin moltes accions ofensives a tot el litoral català.

 

Per aquest motiu, aviat es va començar a fortificar la costa del Maresme, amb la construcció de molts elements defensius, com nius de metralladores, bateries de costa, observatoris, etc.

Tot això amb el mateix objectiu de protegir el litoral i les poblacions costaneres del Maresme de qualsevol incursió provinent del mar.

 

Inauguració el dissabte 8 de juliol a les 19h

Coral l'Amistat. 50 anys de música i cançons

Del 12 de novembre de 2022 al 27 d’agost de 2023

La Coral l’Amistat forma part del grup de corals nascudes de l’empremta d’Anselm Clavé. Una trajectòria de 50 anys i el pas de gairebé tres-cents cinquanta cantaires donen per molt.

Totes les corals s’assemblen i cada una és única. L’exposició pretén mostraraquesta dualitat, viscuda al llarg dels 50 anys. D’una banda els moviments socials, polítics i artístics del país van configurant una estètica musical i una manera de fer. I de l’altra hi ha una resposta musical particular de cada agrupació.

 

Pots tornar a veure l’exposició clicant a la imatge de sota

Previous slide
Next slide

Centelles. Objectiu proper

Del 6 de març al 25 de juny de 2023

La mostra posa la mirada en una sèrie de fotografies del fotoperiodista Agustí Centelles i Ossó (València 1909 – Barcelona 1985).  Les instantànies  seleccionades retraten el món rural i de comarques en dos períodes concrets: un, just abans de la Guerra Civil, amb reportatges fotogràfics sobre la collita de la patata del Maresme i  sobre la collita del blat i l’entorn de Juneda, d’on era originària l’esposa del fotògraf. L’altre, el va realitzar entre finals dels anys 50 i principis dels 60, quan la família ja s’havia instal·lat a Premià de Mar i fotografiava el seu entorn més immediat.

Aquestes fotografies són el testimoni d’un món que ja no existeix, una societat de comarques i preeminentment rural, on la petja urbana encara trigaria a arribar. Aquest treball de Centelles es centra en el territori i els seus personatges, a qui retrata amb un gran sentit artístic i sense els convencionalismes estàtics habituals a l´època. Centelles és un testimoni privilegiat de la història del segle XX, però no deixa de fotografiar la quotidianitat i el dia a dia dels veïns i de la família, així com l’evolució del seu entorn més proper.

Amb aquesta mostra reivindiquem aquesta mirada propera i quotidiana a un món passat que forma part del llegat patrimonial i fotogràfic que ens deixa Agustí Centelles.

 

Previous slide
Next slide

Caput Aut Navis. A cara o creu

Del 6 de novembre de 2022 al 15 de gener de 2023

«Caput aut navis. A cara o creu» era el nom d’un dels jocs més populars en l’antiguitat, un joc amb el qual encara ens entretenim avui dia. Ja no en diem així, el nom ha canviat, però el joc ha perviscut. De ben segur que hi heu jugat.

A través de 72 peces del fons del Museu de Granollers, l’exposició us convida a fer un passeig pel món del joc en temps antics. Aquest conjunt de peces de petit format, que normalment reposen en caixes als magatzems, prenen un nou protagonisme i ens expliquen com es jugava des dels temps dels ibers i dels romans fins a l´època medieval.

«Es coneix més a una persona amb una hora de joc que en un any de conversa». Plató

Inauguració el diumenge 6 de novembre a les 12h

“Filar, teixir, estampar. Societat i industria a Premià de Mar, 1836-1936”​

Del 26 de setembre fins el 28 d’agost de 2022

És una mostra que ofereix una panoràmica de la indústria i societat de Premià de Mar en el decurs d’un segle, des del naixement del municipi fins a l’esclat de la guerra civil. A l’exposició es mostra com Premià de Mar, a través d’una indústria tèxtil ben arrelada, assoleix la singularitat amb l’entrada de la tècnica d’estampació a la lionesa.

En l’exposició es pot veure una introducció a la història de la vila, amb una línia cronològica que en marca les principals fites, un audiovisual i tot seguit, s’expliquen els inicis i la primera indústria tèxtil. L’exposició fa també un recorregut per diferents aspectes de la història econòmica i social, els moviments obrers, i les agrupacions de treballadors. 

Com a complement de la visita es va dissenyar una activitat didàctica per a infants, adreçada a les escoles i adaptada a les activitats familiars.

L’exposició es va inaugurar el 26 de setembre i va estar oberta fins el 28 d’agost de 2022. Les exposicions temporals de producció propia tenen una durada llarga per tal de donar cabuda a tot el cicle escolar i facilitar així l’accés del públic local general i educatiu a la història del municipi.

 

Pots tornar a veure l’exposció clicant a la imatge de sota.

 

.
Previous slide
Next slide

"Corea-Premià. Cartografies de Pau”

Del 9 de juliol fins el 2 d’octubre de 2022

De l’1 de setembre i fins al dia 25 d’octubre de 2021 se celebrà a la ciutat de Geoje (Corea del Sud) la 7ª Edició del Festival Internacional d’Art amb el lema “Peace Again”. Aquest Festival l’organitzen el Haegeumgang Theme Museum i el Yukyung Museum de Geoje amb el suport de l’ICAF, la Federació Internacional d’Art i Cultura/Regió Àsia Pacífic. El Festival compta amb 2 exposicions internacionals d’Art Contemporani en els espais d’ambdós museus i un congrés Internacional per la Pau al Pavelló de congressos de la ciutat. 287 artistes de 68 països van ser seleccionats pel jurat federat del festival, format per artistes i acadèmics d’arreu del món.

De la mà de Rafael Romero, artista plàstic i professor de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona, coneixent la iniciativa i la seva excel·lència, animà a artistes de trajecte i singularitat a presentar les seves propostes i optar al procés selectiu. D’aquesta manera, 17 artistes catalans o arrelats a Catalunya -8 d’ells professors de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona- varen formar part del Festival amb les seves obres reflexionant sobre la Pau. Tanmateix, totes les obres enviades des de Catalunya van passar a formar part del Fons Patrimonial dels Museus.

L’exposició estarà oberta al públic fins el diumenge 2 d’octubre.

 

Previous slide
Next slide

A través del espejo. Un relat visual entre mare i filla

Del 8 de maig al 26 de juny de 2022

Una conversa atemporal entre quatre generacions de dones: néta, filla, mare i àvia.

Un passeig per la infància, revisitant llocs comuns, llocs de trobada i recer. Un recorregut per la memòria de les que ja no estan. Perquè sempre tornem on vam ser feliços, travessant el mirall i reconeixent-nos.

Ombres xineses

Del 20 de febrer al 24 d’abril de 2022

Les ombres xineses són figures de cartró de color negre creades per a fer teatre que, en rebre la concentració d’un potent focus de llum, es projecten en una pantalla translúcida oferint als espectadors un joc d’ombres singulars.

Per què en diem xineses? Hi ha documents escrits que parlen de la importància al segle II aC dels espectacles d’ombres a la Xina. D’aquí, precisament, ens ha arribat el nom. Altres estudis, però, situen l’origen a l´Índia, Java, Balí… i, alguns, en reculen la procedència fins a la prehistòria quan, en l’interior de les cavernes, els nostres avantpassats, en fer fogueres, observaven siluetes fantàstiques a les roques.

Les ombres xineses com a espectacle s’introdueixen a Europa a la segona meitat del segle XVIII, primer com a espectacle per adults i, més endavant, adreçat als infants. Pel que fa a Catalunya, una de les primeres notícies es remunta a l’any 1800 a Barcelona on, una companyia de circ italiana, incorporà en les funcions escenes amb ombres. Més tard, a començament del segle XIX, en reunions familiars en sessions de sala i alcova, es representaven en les cases sainets també per a ombres. Antigament es dividia la cambra en dues parts. Una, destinada al públic i, en l’altra separada per una cortina, els manipuladors de les figures, els quals disposaven d’un llibret amb l’argument de les obres..

Un altre ús que es va donar a les ombres xineses van ser els fulls d’ombres. En les impremtes, pels volts de l’any 1860, com a joguina comercial, estampaven en làmines de paper tota mena de figures que, després, els infants retallaven per jugar.

Aquesta exposició ha estat confeccionada a partir de part de la col·lecció de materials d’imatgeria popular del folklorista Joan Amades i Gelats (Barcelona, 1890 – 1959) que es conserven en els arxius de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Estampes nadalenques a Premià de Mar

Del 12 de desembre del 2021 al 6 de febrer de 2022

Algú podria pensar que les festes nadalenques a Premià de Mar són com les que es fan a tot arreu. Si observeu amb atenció les fotos triades per a aquesta exposició, realitzades pels membres del grup fotogràfic Argent, veureu que això no és ben bé així.

El Nadal a Premià de  Mar té algunes peculiaritats que el diferencien de les festes que també celebren els nostres veïns. Així, per exemple, el costum de fer desaparèixer el Nen Jesús del Pessebre Monumental durant un dia o dos. Quina persona o grup ho fa, any rere any? Chi lo sa! Per descomptat no hi ha mala intenció, ja que el Nen sempre torna a aparèixer. Però és un fet, que es reflecteix en alguna de les fotografies.

Un altre fet rellevant, que es reflecteix a bastament en les imatges, és la cavalcada de Reis. Un acte multitudinari, que compta cada any amb la participació de més d’un centenar de persones, i que els nens i nenes premianenques esperen amb delit.

Visions de Premià de Mar

Del 31 de juliol al 3 d’octubre de 2021

Visions de Premià de Mar fa un recull dels racons més emblemàtics de la nostra vila, vistos des de la mirada de diversos artistes locals.

La mostra planteja un recorregut pel poble, amb pintures de l’església de Sant Cristòfol, del passeig marítim o d’algunes de les cases de Premià. La proposta ens avoca a admirar racons propers i que formen part de la nostra vida quotidiana, i que a ulls de l’artista ressalten la bellesa del nostre paisatge urbà.

Les obres, en la seva majoria olis i acrílics sobre tela i també treballs en aquarel·la, són una petita pinzellada de la col·lecció d’art de l’Ajuntament de Premià de Mar que periòdicament exhibeix el Museu de l’Estampació.

Jocs i joguines de l'antiguitat

Fins al 20 de juny de 2021

L’exposició Jocs i joguines a l’antiguitat, produïda per la xarxa del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Arqueoxarxa, i concebuda pel Museu de Badalona, vol mostrar, sobretot per mitjà de peces arqueològiques conservades als museus de Catalunya, i amb l’ajut de la iconografia trobada arreu, alguns jocs que s’han mantingut des de l’antiguitat -incloent-hi l’època medieval-, fins als nostres dies. 

Maelström, de Pol Peiró

Fins al 13 de juny de 2021

L’exposició Maelström mostra l’obra més recent de l’artista premianenc Pol Peiró. És una radiografia del seu Maelström particular, durant els dies de confinament més sever, on ens mostra una obra pensada per ser plaent a la mirada del visitant. Peiró reclama el valor estètic de la pintura, amb uns llenços i llibretes plens de color blau intens, i dibuixos a tinta, un art que ha de ser proper al públic, perquè només existeix l’art que és mira. 

“SPICA 2030”

Fins al 28 de febrer del 2021

Una mostra sobre el projecte arquitectònic dissenyat per l’enginyer premianenc Robert Pous. En l’exposició es poden veure dues maquetes del projecte “Spica 2030” i fer un recorregut pels Objectius de Desenvolupament Sostenible, que tenen com a propòsits erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Robert Pous fa la seva aportació amb la presentació d’un projecte arquitectònic que preveu la diversitat dels ODS.

Previous slide
Next slide

“ARTTARDOR”

Fins al 10 de gener del 2021

Una exposició fotogràfica que reuneix l’obra de diferents creadors premianencs.
La temàtica de l’exposició és variada, i inclou tant temes l’actualitat i denúncia com treballs amb un marcat caire artístic.

Previous slide
Next slide