Les col·leccions del museu

Les col·leccions del Museu

La col·lecció conté objectes que il·lustren tot el procés productiu, des de dibuixos originals, proves, motllades, motlles, eines i màquines per fabricar els motlles, maquinària d’estampació i accessòria, així com una notable quantitat de mostraris del producte final, de teles estampades, així com algunes peces confeccionades.

Però també s’ha recollit documentació d’arxiu, a mes de llibres i revistes, que constitueixen una magnífica biblioteca especialitzada.

Les peces provenen majoritàriament d’indústries de Catalunya, entre les quals el volum mes important és el llegat de les empreses La España Industrial, Ponsa, Lyon-Barcelona, Vilumara, Vidiestil, Pàmies, Satex o Campins, entre d’altres.

Els teixits de la col·lecció abasten des de les primeres impressions amb motlles de bac, màquines de perrotina, planxes de coure, màquines de cilindres i màquines de lionesa plana i rotativa, fins a les tècniques més innovadores d’estampació digital per injecció de tinta.

El fons del Museu de l’Estampació de Premià de Mar engloba col·leccions de dibuixos originals, teixits, papers pintats, maquinària i utillatge per a l’estampació.

A continuació us expliquem les col·leccions més importants que conserva el Museu.

Col·lecció Ponsa

L’empresa catalana Ponsa va destacar per fer uns estampats de seda de gran valor artístic. Era una empresa de petites dimensions que va treballar amb artistes de renom de l’època. El Museu conserva una col·lecció de mostraris de la producció de l’empresa durant tot el segle XX, així com dissenys originals, mocadors i indumentària.

Previous slide
Next slide

Col·lecció Lyon-Barcelona

La fàbrica Lyon-Barcelona va ser pionera a l’Estat en la introducció de la tècnica d’estampació a la lionesa. El Museu conserva una àmplia col·lecció de dissenys originals, mostraris i peces de roba de l’empresa, de les quals destaquem la col·lecció de dibuixos de la primera època com a testimoni de la implementació de la lionesa.

Previous slide
Next slide

Col·lecció Vilumara

Vilumara és considerada l’empresa tèxtil amb la més llarga tradició del país. El Museu conserva una col·lecció de dissenys originals del segle XX, que s’estampaven sobre seda natural o teixits sintètics. De l’empresa Vilumara també es va recuperar part de la maquinària, que es pot veure a l’exposició permanent.

Previous slide
Next slide

Col·lecció Farreró

Estampats Farreró va ser una empresa que va destinar bona part de la seva producció a exportació a l’estranger. El Museu conserva una àmplia col·lecció de mostraris de Farreró i peces de teixit estampat de l’anomenada «Moda del Sol», un fenomen que va portar el prêt-à-porter del país al reconeixement internacional.

Previous slide
Next slide

Col·lecció Vidiestil

Vidiestil va ser una empresa especialitzada en moda infantil i femenina. El Museu conserva els arxius de totes les col·leccions que va editar l’empresa durant la seva història. Entre les peces de la col·lecció Vidiestil destaquen els primers estampats d’Agatha Ruiz de la Prada. També destaca per ser de les primeres empreses catalanes a estampar amb sistema digital.

Previous slide
Next slide

Col·lecció La España Industrial

La España Industrial va ser la més gran empresa d’estampació tèxtil de l’Estat espanyol durant la segona meitat del segle XIX. El Museu conserva una col·lecció de mostraris, formularis, dibuixos originals, teixits estampats i mocadors procedents de l’empresa. En l’exposició permanent s’exposen diferents peces i documents procedents de La España Industrial.

Previous slide
Next slide

Col·lecció Helvetia

Pañolerías Helvetia va ser una empresa especialitzada en la fabricació de mocadors. El Museu conserva una àmplia col·lecció de dissenys originals i mocadors estampats, tant de coll com de butxaca. Hi destaquen també els sistemes d’empaquetatge dels mocadors, molt vistosos, que convertien aquest producte en un article de regal.

Previous slide
Next slide

Col·lecció Sanpere

L’empresa Sanpere de Premià de Mar destaca per les innovacions tecnològiques que va portar a l’estampació i al tèxtil en general. El Museu conserva una col·lecció de mostraris i teixits estampats, a més d’objectes que es trobaven a la fàbrica. Els productes de jacquard estampat en ordit que s’hi fabricaven eren molt valorats i s’exportaven a l’estranger.