Exposició permanent

L’exposició permanent

El Museu és l’únic a l’Estat especialitzat en estampació tèxtil i és el segon d’Europa que està dedicat a aquesta especialitat. El Museu està ubicat a la vila de Premià de Mar, per la llarga tradició que té en estampació. L’any 1931 es va establir a Premià la fàbrica Lyon-Barcelona, la primera de tot Espanya on es va començar a estampar amb la lionesa, un sistema similar a la serigrafia importat de la ciutat francesa de Lió.

Al voltant de la fàbrica es van anar instal·lant tota una sèrie de tallers satèl·lits, on es feien dibuixos, motlles per estampar, etc. Fins al punt que Premià de Mar va ser el principal referent en gravació de motlles del país, i un dels més importants en estampació tèxtil. Els seus productes els venien tant als estampadors locals com a l’estranger. I és així com l’estampació va esdevenir el motor econòmic de la vila durant bona part del segle XX.

El Museu destaca per explicar l’inici de la industrialització a Catalunya. Justament, les primeres manufactures d’estampats, que feien les anomenades indianes, varen obrir pas a la industrialització. El tèxtil va esdevenir “la Indústria” de Catalunya, gràcies a l’activitat d’estampació, que va estar en la base del seu creixement econòmic.

El talent local, l’enginy de tants professionals dedicats a aquesta activitat, va fer que l’estampació fos un episodi molt important de la història de Catalunya, i especialment de la nostra vila. Des dels primers manufacturers del segle XVIII, l’activitat ha impulsat estampadors, químics coloristes, dissenyadors, clixetistes, gravadors, enginyers i altres professionals a fer productes de qualitat que van traspassar fronteres. El Museu posa en valor aquests oficis, ens mostra els nostres orígens com a precedents del talent que trobem avui dia.

Previous slide
Next slide

Àmbits de l’exposició

L’exposició permanent fa un recorregut per diferents aspectes de l’estampació tèxtil a Catalunya, des d’una mirada transversal. Hi ha diferents apartats, que es poden llegir des de la història, la ciència, la tècnica i la tradició local.

 

La figura de La Fabricanta dona la benvinguda a l’exposició, i obre pas a les primeres manufactures d’indianes del segle XVIII. En l’exposició veurem com es fabricaven els primers estampats, amb la recreació d’un taller antic. Tot seguit, es fa un trajecte per la moda dels estampats d’indianes i el creixement exponencial de les manufactures arreu del país, que acaba amb un gran mapa d’Europa on s’explica la rellevància de la indústria d’estampació en el context de la industrialització de Catalunya.

 

Segueix el recorregut amb una introducció a la tècnica d’estampació, on es poden veure els principals avenços tecnològics de cada època. L’exposició fa un recorregut per les tècniques i les maquinàries més emprades per estampar des del segle XVIII fins a l’actualitat, i  destaca els canvis que aquests avenços van originar en la moda.

 

L’exposició continua amb uns àmbits dedicats a la química del color, com una ambientació on es recreen un laboratori i una cuina de colors, i una galeria de dissenys originals, mostraris, formularis i altres objectes on el color és el protagonista.

 

El recorregut per l’exposició permanent està dedicat a la indústria tèxtil de Premià de Mar, un espai on es destaca el talent local, els oficis que s’hi practicaren, i les fàbriques que varen marcar el paisatge de la vila.