Exposició permanent

Al Museu de l’Estampació posem en valor el nostre passat per entendre el present i obrir una finestra al futur. Els primers estampadors de Catalunya van estar a la base de la indústria i del creixement econòmic del país. Una activitat que va potenciar el talent local i que es pot conèixer en una visita a les noves sales del museu. A més, el Museu de l’Estampació ha dedicat un àmbit a l’estampació a Premià de Mar, que recull una activitat tant important de la nostra història.

El Museu és l’únic a l’estat especialitzat en estampació tèxtil. És el segon d’Europa (en importància) que està dedicat a aquesta especialitat.

El Museu està ubicat a la vila de Premià de Mar per la llarga tradició que té en estampació. L’any 1931 es va establir a Premià la fàbrica Lyon-Barcelona, la primera de tot Espanya on es va començar a estampar amb la lionesa, un sistema similar a la serigrafia importat de la ciutat francesa de Lyon.

Al voltant de la fàbrica es van anar instal·lant tota una sèrie de tallers satèl·lits, on es feien dibuixos, motlles per estampar, etc. Fins al punt que Premià de Mar va ser el principal referent en gravació de motlles del país, i un dels més importants en estampació tèxtil. Els seus productes els venien tant als estampadors locals com a l’estranger. I és així com l’estampació va esdevenir el motor econòmic de la vila durant bona part del segle XX.

El Museu també destaca per explicar l’inici de la industrialització a Catalunya. Justament, les primeres manufactures d’estampats, que feien les anomenades indianes, varen obrir pas a la industrialització. El tèxtil va esdevenir “La indústria” de Catalunya, gràcies a l’activitat d’estampació, que va estar en la base del seu creixement econòmic.

 El talent local, l’enginy de tants professionals dedicats a aquesta activitat, va fer que l’estampació sigui un episodi molt important de la història de Catalunya, i especialment de la nostra vila. Des dels primers manufacturers del segle XVIII, l’activitat ha impulsat estampadors, químics coloristes, dissenyadors, gravadors, enginyers… a fer productes de qualitat que traspassin fronteres. El Museu posa en valor aquests oficis, ens mostra els nostres orígens com a precedents del talent que trobem avui dia.

 Ara, amb l’ampliació de l’exposició permanent, es fa un recorregut transversal per la història de l’estampació des del segle XVIII fins l’actualitat. Amb aquesta ampliació, el Museu ha volgut completar el discurs de l’exposició des d’una mirada transversal, en un passeig per la història, ciència, tècnica, art i disseny.

“ L’estampació tèxtil és un valor afegit a la nostra indumentària, amb la roba podem expressar-nos, és com una segona pell. El projecte de Custo Barcelona té en l’estampació una de les seves pedres angulars i estem orgullosos d’haver contribuït a crear tendències  d’estampació, tant en tècnica com pels dissenys innovadors.

 A finals de segle XX i fins ara l’estampació tèxtil ha evolucionat molt ràpidament, amb noves màquines, nous dissenys, amb un concepte nou de vestir. La innovació és la marca que ens distingeix. Durant molt de temps, els nostres estampats han estan fets prop de Barcelona, amb mans expertes que recullien una tradició iniciada de fa segles. Estan fets amb sistemes tradicionals però sobre tot amb les tècniques més punteres, les impressores digitals, que són el futur de l’estampació. Amb la digital, les possibilitats són infinites.

 Barcelona, a finals del segle XVIII va ser la capital europea de fabricació d’estampats, on es reunia talent i ofici. Els estampats formen part de la història del nostre país. Tant és així que van estar presents a l’inici de la indústria catalana.  I el Museu de l’Estampació de Premià de Mar recull els nostres testimonis. Els museus ens ensenyen el nostre passat per entendre el present i el futur, i en aquest sentit a Premià de Mar podeu fer un trajecte per descobrir, gaudir, tocar, experimentar i veure un dels episodis més interessants de la nostra història.”

CUSTO DALMAU