Els tallers de l’Obrador pretenen transmetre una sèrie de coneixements, tot compartint i experimentant de forma divertida amb materials i processos que poden potenciar la creativa i l’linterès vers determinades matèries relacionades amb l’activitat d’estampar i la varietat d’oficis que formen part de tot el procés industrial d’aquest sector. També es mostra quina ha estat l’evolució al llarg dels segles XVII, XVIII, XIX fins a l’actualitat, treballant tant els antics mètodes artesanals d’estampació i tintura com les actuals tècniques.

Durant aquests anys, el Museu ha acollit també cursos més especialitzats, a càrrec de mestres del Gremi Artesà Tèxtil de Catalunya. D’aquesta manera, l’Obrador del Museu ha consolidat la seva oferta formativa i lúdica amb una programació periòdica de tallers d’estampació i tèxtil.

Taller d’estampació

Ofici d’estampador.

S’aprèn què és un estampat practicant dues de les tècniques d’estampació i les eines que s’utilitzen -el mètode directe amb motlles de bac i la lionesa-.

A partir del Segon Cicle de Primària es descobreixen conceptes matemàtics jugant amb la repetició de motius i simetries dels dibuixos que s’amaguen en les robes estampades.

Estampació sobre teixit, escollir entre dues opcions:

  • Opció 1: Samarreta de l’alumne blanca o de color clar (cotó o cotó/polièster).
  • Opció 2: Peça de roba del museu en forma de mocador.

Taller de colorista

Aprenent de colorista

Experimentació amb diversos pigments d’origen natural i de tipus sintètic.

Es parla del fenomen del color i dels colorants naturals i artificials. S’aprèn a diferenciar un teixit estampat d’un teixit tintat.

  • Farem d’artesans tintorers i experimentarem amb els colorants naturals acolorint llana i cotó i en valorarem els seus avantatges ecològics.
  • Tintarem una bossa de cotó. A partir del segon cicle de Primària introduirem conceptes físics sobre el color.

A la visita guiada completarem l’activitat observant i analitzant el laboratori de colors de la fàbrica d’estampats i una selecció de mostres de colorants naturals.

Taller de teixidor

Aprenent de teixidor.

S’identificaran els teixits bàsics i teixir amb serpentines. S’aprèn quines són les matèries primeres dels teixits de lli, llana, seda i cotó i en descobrirem les seves propietats físiques.

  • A partir de l’observació i l’experimentació amb l’ordit i la trama farem de teixidors per aprendre com es fabrica un teixit a partir del teler.
  • Analitzarem mostres de teixits per descobrir com eren les robes emprades a l’antiguitat i descobrirem la màgia que s’amaga dins els teixits intel·ligents del segle XXI.

En la visita a l’exposició es podrà completar l’activitat amb el tacte de les diferents fibres tèxtils i l’observació de la matèria primera que les origina.

Taller de gravador

Ofici de gravador.

Elaboració i creació d’un motlle per estampar prenent com a model les peces dels segles XVIII i XIX. Proves d’encaix i d’estampes.