Del 2 de desembre al 3 de març.

  11 a 14 h (dissabtes i diumenges)

  Entrada lliure

 

L’exposició Catalunya bombardejada commemora el 80è aniversari dels bombardeigs a diverses ciutats catalanes per part de les aviacions italiana i alemanya durant la Guerra Civil (1936-1939).

La mostra, produïda pel Memorial Democràtic, explica els efectes i danys dels bombardeigs i la resposta de la població civil mitjançant textos, imatges i objectes originals. L’exposició aborda els bombardeigs aeris que va patir Catalunya durant la Guerra Civil, amb especial atenció als darrers dies del conflicte, quan aquests s’intensificaren. Es para atenció a les ciutats referents de la massacre i la destrucció com Barcelona, Lleida, Granollers, Tarragona, Reus o Figueres.

 

Un dels primers objectius dels militars sollevats a Catalunya va ser intentar paralitzar la indústria catalana mitjançant els bombardeigs de les centrals hidroelèctriques que les abastien i, a la vegada, minar la moral de la població civil.

L’exposició incideix en la resistència ciutadana materialitzada en la construcció de centenars de refugis antiaeris a tot Catalunya per fer front als atacs indiscriminats de l’aviació feixista, principalment italiana i alemanya, que recolzaven l’exèrcit franquista. La població civil va ser-ne la principal víctima. I com sol passar en conflictes com aquest, van aflorar els valors ciutadans que es van mostrar durant tota la guerra.

Més de 150 poblacions catalanes foren bombardejades al llarg del conflicte. Les víctimes ocasionades pels bombardeigs aeris i navals sobre la població civil, tant en la zona sota control dels rebels com en la zona republicana, superà la xifra de 12.000. Més del 90% d’aquestes víctimes residia en territori republicà: unes 5.500 a Catalunya (2.500 d’elles a la ciutat de Barcelona), gairebé 2.500 al País Valencià, i prop de 1.000 tant a Andalusia, com a Madrid i al País Basc. El nombre de morts a la zona franquista a causa dels bombardeigs va ser de 1.088, si prenem com a referència les xifres que van donar els mateixos vencedors de la guerra.

Premià de Mar, que aleshores tenia prop de 4.000 habitants, va patir dos bombardeigs que causaren un total de cinc morts, els dies 25 d’octubre de 1937 i el 26 de gener de 1939, un dia abans de l’ocupació del poble pels vencedors del conflicte.

La Guerra Civil espanyola (1936-1939) fou el primer conflicte armat on l’aviació tingué un paper decisiu, després dels assaigs que s’havien fet al llarg de la Primera Guerra Mundial (1914-1918), amb una aleshores incipient aviació. Els bombardeigs intensius que afectaren l’anomenada zona republicana són un exemple d’un nou model d’enfrontament bèl·lic en què la reraguarda es convertí en front de guerra i la població civil, en blanc per a l’enemic. Així, l’Estat espanyol es va convertir en camp de proves per a les noves tàctiques militars que es generalitzarien durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945), entre elles, el bombardeig aeri sistemàtic i indiscriminat sobre la població civil.

Més infomació a: https://patrimoni.pdm.cat.