Col·lecció del Museu

La col·lecció conté objectes que il•lustren tot el procés productiu, des de dibuixos originals, proves, motllades, motlles, eines i màquines per fabricar els motlles, maquinària d’estampació i accessòria, així com una notable quantitat de mostraris del producte final, de teles estampades, així com algunes peces confeccionades.

Però també s’ha recollit documentació d’arxiu, a mes de llibres i revistes, que constitueixen una magnífica biblioteca especialitzada.

Les peces provenen majoritàriament d’indústries de Catalunya, entre les quals el volum mes important és el llegat de les empreses La España Industrial, Ponsa, Lyon-Barcelona, Vilumara, Vidiestil, Pàmies, Satex o Campins.

Els teixits de la col·lecció abasten des de les primeres impressions amb motlles de bac, màquines de perrotina, planxes de coure, màquines de cilindres i màquines de lionesa plana i rotativa, fins a les tècniques més innovadores d’estampació digital per injecció de tinta.

El fons del Museu de l’Estampació de Premià de Mar engloba col·leccions de dibuixos originals, teixits, papers pintats, maquinària i utillatge per a l’estampació.

Dins la col·lecció de papers pintats es poden trobar arrambadors d’Art Nouveau i diverses temàtiques florals, vegetals, paisatgístiques i d’altres.

La joia del museu

El Museu de l’Estampació de Premià de Mar va adquirir l’any 2008 un mocador commemoratiu de finals del segle XVIII estampat a la manufactura d’Erasme de Gònima.
Erasme de Gònima (Moià 1746-Barcelona 1821) fou un industrial barceloní, fabricant d’indianes, i un dels protagonistes de la protoburguesia emergent de la renaixença econòmica del segle XVIII.
El mocador és una peça de batista (cotó fi) descruada i amb acabat abrillantat per pressió, estampat amb motlles de fusta o de bac amb 8 colors diferents. De temàtica bèl•lica, l’escena s’inspira en la guerra del Rosselló del 1793. Els combatents del cos de cavalleria lleugera vesteixen uniformes propis de l’època, si bé amb certes llibertats estilístiques.
Per la qualitat d’execució del mocador, resta palès l’interès d’aquest fabricant per a la millora en la producció de tots els processos tèxtils a la seva manufactura (que comprenia el filat, tissatge, acabat, tenyit i estampat). Fou Membre destacat de la Real Compañía de Hilados de Algodón de América i de La Junta de Comerç de Barcelona, entre d’altres.

La fabricanta

LA FABRICANTA, el nou personatge que dóna la benvinguda a l’exposició permanent del Museu de l’Estampació de Premià de Mar.

L’artista visual i d’escena Mariaelena Roqué ha creat una nova instal·lació per al museu. El treball de Mariaelena Roqué gira sempre entorn del món escènic, amb l’objectiu de potenciar els valors i els símbols dels personatges. En aquest cas s’ha triat la dona com eix central i ple de significats, al voltant del qual gira l’activitat de l’estampació. Es tracta d’una dona, productora d’idees i d’objectes, emprenedora i empresària, a la imatge de la protagonista de la novel·la La Fabricanta de Dolors Monserdà.

Mostraris LYON-BARCELONA / Fundació CRIT

L’any 1994 la senyora Margarita Garreta i Oliva va donar a la Fundació CRIT tota una col·lecció d’objectes procedents de la fàbrica d’estampació tèxtil Lyon Barcelona S.A., la qual es trobava ubicada a Premià de Mar, esmentada col·lecció està formada per 18 carpetes plenes d’estampes, 17 mostraris d’estampes i 12 dossiers amb fitxes tècniques. Aquests objectes ara es troben el Museu de l’Estampació de Premià de Mar des del mes de març de l’any passat, això ha estat gràcies a què la Fundació CRIT va fer una dació dels objectes a la Generalitat de Catalunya, passant a ser aquest béns d’interès públic, i, finalment, la Generalitat de Catalunya efectuà un dipòsit de tota la col·lecció al museu.

Ara s’ha començat per documentar els 17 mostraris d’estampes, dels quals volem compartir diversos aspectes dels mateixos que durant el procés de documentació han anat sorgint.

Aquest mostraris es trobaven datats entre 1960 i 1979, però per la iconografia que hem trobat a diverses estampes podem, gairebé, assegurar que els mostraris pertanyen a la dècada dels anys 70. S’ha trobat una estampa amb astronautes, un d’ells subjectant la bandera americana, en la mateixa estampa hi ha els noms d’Armstrong, Collins i Aldrin que van ser el primers astronautes en arribar a la Lluna el juliol de 1969, per tant aquesta estampa no pot ser anterior a aquesta data i possiblement sigui posterior al 1969. També s’ha trobat una altra estampa que fa referència a la candidatura de Moscou de 1980, aquesta candidatura difícilment es podria conèixer en els anys 60. Per tant, aquestes dues estampes en situen clarament aquests mostraris en els anys 70. Per altra banda, també s’han trobat estampes de dibuixos animats com ara Vickie el vikingo que va ser una serie de dibuixos animats creada al 1974 i no es va emetre a l’estat espanyol fins a l’any següent, cosa que també ajuda en el procés de datació dels mostraris. Seguint amb el tema de l’animació destacar que també s’han trobat estampes de dibuixos animats tan famosos com: Piolín i Porky (Warner Bros), Pluto i Mickey Mouse (Disney). I pel que fa referència al món del còmic mencionar l’estampa del La familia Ulises, un dels còmics més mítics la gran revista de còmics del segle XX, TBO.

Una altra temàtica que s’ha trobat en algunes estampes dels mostraris és la de la publicitat de grans marques comercials com ara: PepsiCola i de General Óptica.

Per acabar, destacar les estampes que feia la Lyon Barcelona S.A. per la moda d’alta costura d’Yves Saint Laurent, del qual s’han trobat diverses estampes.